Celoteh Hidup

by shahril_prof

Gunung mula melakar....sunnatullah

Published by celotehidup under on 5:42 PM


Assalamualaikum....

Allah jadikan langit tanpa tiang,
Allah jadikan gunung sebagai pasak bumi,
Allah jadikan hujan sebagai pencuci dan penyubur bumi....

Hai manusia nikmat mana lagi yang hendak kau dustakan...

Masyaallah, subhanallah..

Nampak tak gmbr gunung kat sebelah ni..
Cuba perhatikan baik2..
Nampak tak dalam kemegahan gunung tu, terpahat satu kalimat allah(dalam bahasa jawi).
Nampak ke tk nmpak, tengokla btul2..
Hhm gmbar ni ana ambik masa ana ada reunion dkt sekolah menengah hri tu..
SMK Raja Permaisuri Bainun..
Sejak dari form2 ana dah perasan gmbr ni tpi bru ni ana dpt tgkp gmbar..
Jadi, sapa yg melihat, marilah kita memuji kebesaran allah...
Dalam timbunan pokok yang menghijau, allah selitkan kalimat agungnya..
Allahuakbar hebat sang pencipta...
Hhm jadi tgk2lah diri kita ni, jgnla terlalu meninggi diri sebab allah yang maha hebat ni pun tak pernah sombong kepada makhluknya, apatah lgi kita sebagai hambanya...wallahualam..
Renung2kan dan selamat beramal....

Zakat fitrah

Published by celotehidup under on 2:55 PM
Assalamualaikum..

cerita ttg zakat ftrah..
ha benda nila bnyk org buat2 lupa sbb kena kuarkan duit..
Seben arnya sebagai muslm kita kena percaya pd jnji allah.. Sekadar gambar hiasan


Nila yang amil, dan pembyar zakat kena baca

allahj jnji yg kta sbgi mnsia ni perlu byr zakat sbb nilah benda yg dpt sucikan harta kita.
tmbh dlm dunia yg serba moden ni..dunia konvensionl ni kenala berjaga2 sbb nk dpt hrta yg brsh ni ssh.. sbb tu bnyk student2 skrg ni ssh nk fhm apa yg ckgu ajar..
hhm allah dah kata sapa yg bgi 1, dia akn dpt blk 10 kli gnda..,
kalolah kita btl2 yakin tak ke mkn bnyk kita mmberi..
renung2kan dan selamat beramal..

Meriam tanah/ palung

Published by celotehidup under on 2:39 PM





Assalamualaikum...

Raya baru ni aku blk kg aku dkt sungai mnik..
Makcik aku ddk situ..saja ziarah..aku blk kg masa raya kedua..
ok2.. sebenarnya aku nak cerita pasal meriam tanah atau meriam palung...
meriam ni biasanya dia guna palung yang dah tak guna, sebahagian dari permukaannya tanam dlm tnh..
kalo nak ckp bunyinyer, booooom kuat giler..
2 kali ganda meriam buluh..
tmbh dkt kwsn tnh lapang mcm swah padi..
tapi apa yg menariknyta, yg main meriam ni budak2 lgi, baru umur bwh 9 thn..
kalo nak harap kita ni, nak cucuh meriam tong pun cuak..haha...
kalo korang berani cabarla budak dalam gambor nie..
tgk sapa kuat..

BUNUH DIRI

Published by celotehidup under on 10:15 PM
Assalamualaikum..

Bercakap soal kematian..semua orang tahu ianya satu yang pasti.
Tapi bagaimana ianya terjadi, itulah yg mnjadi tanda tanya..
Semua org mengidamkan kematian yang baik, kematian dlm iman.
Yang mencorakkan kematian kita adalah sejauh mana kita redha dan yakin padaNya.
Doa yang tidak pernah jem insyaallah nmembantu kita.

Sebenarnya, aku dlm kesedihan dikala waktu ini..
Entah kenapa kelmarin aku dikejutkan dengan kematian rakan sefakultiku..
Lebih mengejutkan kematiannya adalah kerana BUNUH DIRI.
Aku tertanya-tanya siapa dia.
Setelah aku kethui baru kusedar dia adalah rakan rapatku..
Teman yag selalu aku berbual ttg jodoh.
Kematiannya akibat tekann yg melampau, thesis, hutang, ptptn......tapi ak kecewa
kenapa ini jl yg dipilh olehnya..
wahai manusia kenapa kamu berputus asa dengan rahmat allah..
Kenapa? kenapa ini jln yg kau pilh?
Tidakkah kau tahu kematian yg mengharkmkn drimu mencium bau syurga?Sekadar gambar hiasan

wahai sahabat, marilah kita berdoa agar allah mengampunkan segala dosanya..
Jgnlah terlalu mudah kita mencari jln penyelesaian..
kerna katahuilah,
sehebat mana ujian dirim..allah sentiasa bersamamu..wallahualam

Pergh kena re-test.

Published by celotehidup under on 12:33 PM

Sekarang aku dgn kos mate tgh study soil..
Result satu kls teruk. Jadi nak dipendekkan cerita atas jasa baik lecturer kitorang dibenarkan untuk buat re-test.
Masa yang diberikan hanya 5 jam. jadi pandai2la nak study.
Ha yang ni muka2 member tgh study. Suma muka perah otak.
Subjek ni soil engineering.. Nak kata tak penting tu tipula, sebab benda sangat bnyk kena guna biler aku kerja nanti.
Member aku sorng ni rileks sgt pulak. Tertido-tido dia...Kamal(bukan nama sebenar) doa2kanla
kitorang dapat jwb hari ni...amiiin

Iftar

Published by celotehidup under on 12:29 AM


Assalamualaikum...

Semalam aku buka posa dekat sugar, coffee n spice.
Dengan team aku..makanan dia okla..ada 20 jenis makanan..tapi lmbt sgt refill.
Sandwich dia bleh thn jgk..Biasa aku mkn 5,6 pinggan jgk. tpi kali ni tk tau la tkder selera.
Ada cabutan bertuah jgk..team dari perak pun ramai gak..masa event ni kitorang ada cuba mc square.
Dia mcm spec mata la, tapi mmg unik gler..nanti ada masa aku post detail pasal benda alah nie..aku ni minat gadjet gadjet baru nie.
dlm pkl 10 kitorg habis makn..
so secara keseluruhannya makann dia biasa2 jer, tapi team2 ktorg yg buat riuh tmpat tu..amacam tknk try ker?

Sunah Rasul

Published by celotehidup under on 6:57 AM

Assalamualaikum..

3 benda kata nabi sukan yang digalakkan kamu belajar.. bBerenang, memanah, menunggang kudaSem ni aku ambik koko menunggang kuda. Dah dekat 3 sem aku tunggu ni la baru kosong.
Memang rezeki aku dapat tunggang kuda ni. 6 minggu Ko-ko just beljar K.I.. K.I tu kemahiran insaniah. Akhirnya miggu ke 6 aku dah boleh grooming kuda. Grooming ni mcm kiwi kasut la.tpi yang ni kita kiwi kuda. Hari Sabtu yang baru ni akudah start boleh bwk kuda. nama kuda aku paint.. Untk pengetahuan semua kuda ni sangat sensitif. Dan kos maintannaince pun sgt mahal. ok Berbalik pada menunngang tadi.. Jadi aku naik jer uncle tu yang tlg bwkkan. baru mula2 beb. memangla gitu... gayat jugak, bergetar satu bdn naik kud ni.. bkn sbb tkt. Dah kuda tu mlmpaty lmpat mmgla bergetar. tapi so far aku seronok sgt dpt naik kuda. sapa2 yg nak mereasa naik kuda dtgla upm..

Ramadhan

Published by celotehidup under on 1:13 AM
Assalamualaikum....
Hari ni dah masuk 14 ramdhan..
entahla apa la amalan yang kita dah buat selama ni.al quran pun baru brapa page jer baca..
sedekah?Solat sunat?
andaila pahala ni kita nampak dengan mata mesti kerja kita cari phala jer.
allah dah bagi bnk cara kita yang kena cari..insyaallah.
masa ada lgi insyaallah masih ada peluang..
tadi ana berbuka dkt msjd dkt blkg universiti ana.
ok maknan di sedap jgk..
memang btul janji allah 2 kegembiraan yg dia bgi. ktika brbuka, dgn akhiirat esok..

Malaysia ni banyak masjid.....

Published by celotehidup under on 12:42 AM
Malam ni aku terawikh dekat masjid putrajaya..
Bukan apa dkt sini brbuka dia syok, dah 3 thn aku smpn matlamat utk jelajah msjd yg ada dkt seluruh kl nie..
Tapi sush sktla.
kalo msjd dkt2 tue okla..
Tpi setakt ni yg plg best berbuka dkt msjd wilayah..
Nasi briyani tue..
Terawikh pun srnkm dkt msjd wilayh.i
mam dia best..import punyer..
bkn nak ckp imam kita tak best..best jgk apa, mcm Ust. Radhi Kamrulhailan tu..
kalo dia imam, trasa smpi dlm hti nie..
tu je ak dpt share hri nie..insyaallah ada rezeki aku crta lg..
kalo sapa2 ada experience dkt mana2 msjd critala kat aku..

Published by celotehidup under on 12:31 AM
Assalamualaikum...

Hhm actually ni first post aku untuk blog aku nie..
Banyak org ckp dgn internet ni ramai yg kita blh buat, kenal orang, buat duit, cari maklumat, cari jodoh pun boleh..

Korang rasa sejauh mana benda ni terbukti..
 

Jom Sayangi Binatang..